Flygvapnets stora flygdag på F17 i Kallinge

Specialmålad J39 Gripen F17 Kallinge
Dagen till ära presenterade Blekinge Flygflottilj en specialmålad JAS 39 Gripen.

Varje år arrangerar flygvapnet en stor flygdag i Sverige. 2019 var den förlagd till F17 i Kallinge, strax utanför Ronneby i Blekinge. Jag gjorde min värnplikt i flygvapnet och besökte även ett antal flygdagar under 90-talet. Intresset finns fortfarande kvar, men av olika anledningar har jag inte haft tillfälle att besöka en större flygdag på väldigt många år.

Men i söndags var det alltså dags. Jag steg upp redan klockan sex på morgonen och körde raskt upp till Blekinge. Att det skulle komma mycket folk hade jag räknat med, officiellt var publiksiffran 31 000. Med förutsättningar som knappast är gjorda för denna stora publiktillströmning var jag ändå imponerad över hur välorganiserat allt var. Jag var inställd på att köa och med facit i hand blev det inte alls lika illa som jag hade befarat.

J39 Gripen på plattan

Väl på plats hittade jag en bra position i närheten av inhägnaden som var reserverad för så kallade spotters. Sedan var det bara att plocka fram kameran och börja skjuta. Jag tog det första flygplanet vid 11.30 och sedan var det full action i såväl luftrummet som på landningsbanan de närmaste tre timmarna. I slutet av dagen fick jag nästan dra ner lite på takten för att inte fylla minneskortet helt.

Dagen bjöd primärt på uppvisningar med JAS 39 Gripen, flygplanstypen som till vardags är stationerad med två divisioner på Kallinge, samt en presentation av helikopterflottiljens verksamhet. Därutöver gav två F18 Hornet-plan från såväl Finlands som Schweiz flygvapen på riktigt spektakulära shower.

Femgrupp SAAB; 37 Viggen, 35 Draken, SK60, 29 Tunnan, 39 Gripen
En femgrupp SAAB och en stor portion flyghistoria. AJS 37 Viggen, J35 Draken, SK60, J29 Tunnan och JAS 39 Gripen.

För mig ligger de flygplan som opereras av Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) lite extra varmt om hjärtat. På plats och i luften fanns bland annat 35 Draken, 37 Viggen, 32 Lansen, 29 Tunnan, en gammal B17 och flera andra intressanta historiska flygplan.

Att summera en dag som denna i bara en bloggpost låter sig knappast göras. Så den närmaste veckan tänkte helt enkelt ha ett flygtema här på bloggen. Gillar ni det är det bar att gå in och besöka den regelbundet. I annat fall vänta en vecka eller så för fler bilder på djur och natur.

J35 Hawker Hunter och J29 Tunnan i Kallinge
50-talets jaktflygplan J34 Hawker Hunter och J29 Tunnan.

Du är kanske även intresserad av:

> F/A-18 Hornet från Schweizer Luftwaffe
> SAAB SK 60 solo display
> Sikorsky UH-60 Black Hawk (helikopter 16)