SAAB J 35J och SK 35C Draken i rote

SAAB J35J och SK 35C Draken F17 Kallinge 2019

Om jag måste välja ut en favorit bland alla flygplan som tjänstgjort i det svenska flygvapnet så måste det bli SAAB 35 Draken. Detta läckra plan har en lika tidlös som unik design med sin dubbla deltavinge. När man ser det är det nästan svårt att förstå att planet designades redan i mitten av 50-talet. I samband med den stora flygdagen på F17 i Kallinge fick publiken se en numra unik rote med två 35:or från Swedish Air Force Historic Flight i luften, en J35J och en SK 35C.

SAAB J35 Draken med EBK

SAAB konstruerade J35 Draken som ett utpräglat jaktflygplan. Det svenska flygvapnet efterfrågade ett snabbt flygplan med god stigförmåga, som snabbt kunde ta sig ut över Östersjön för att på hög höjd skjuta ner de kärnvapenbestyckade bombplan som supermakterna utvecklat. Flygplanen skulle dessutom vara lätt att underhålla och det skulle kunna operera från små vägbaser runt om i landet.

SAAB J35J och SK 35C Draken i rote

Den första prototypen av Draken flög redan i oktober 1955 och 1959 levererades de första individerna (J35A) till flygvapnet. Redan 1960 flögs det i dubbla ljudhastigheten och blev därmed ett av världens snabbaste jaktflygplan. Totalt byggdes hela 644 Draken-flygplan och de tjänstgjorde i fyra olika länder fram till 2005. Ett minst sagt imponerande facit.

SAAB J35J Draken 35556 Johan 56

Själv har jag många personliga minnen av Draken. Jag minns fortfarande när jag som ung grabb såg planen öva i närheten av Björka-basen i Skåne. Under min värnpliktstid i flygvapnet gjorde jag en krigsförbandsövning på en småländsk flygbas. Här hade jag förmånen att se dessa läckra skapelser dra iväg med full efterbrännkammare i sommarnatten. Ett mäktigt skådespel som jag aldrig kommer att glömma.

SAAB J35J Draken 2019

Idag finns glädjande nog två flygande individer av Draken bevarade. Båda visades upp på Kallinge den 25 augusti, dessutom i rote. Den gråmålade J 35J (nr 35556) var fram till 1998 stationerad på Skånska Flygflottiljen F10 i Ängelholm. Detta plan ägs av SAAB men förvaltas och disponeras av Swedish Air Force Historic Flight.

Den omålade och tvåsitsiga skolversionen Sk 35C (nr 35810) tillverkades redan i början av 60-talet och har i stort sett samma utseende som när det en gång i tiden tjänstgjorde på Upplands flygflottilj F16 i Uppsala.  Flygplanet ägs av Flygvapenmuseum.

Du är kanske även intresserad av:
> SAAB AJS Viggen (nr 37098)
> Flygvapnets stora flygdag på F17 i Kallinge