Dovhjortar i Vombs fure

Dovhjortar i Vombs fure

Igår eftermiddag begav jag mig ut till Vombs fure med en svag förhoppning att fånga hjortar på bild. Till min lycka fann jag till slut vad jag letade efter. Trots att jag fick gå dryga sju kilometer med ett tungt teleobjektiv var det med facit i hand definitivt värt mödan.

Bilden ovan tycker jag personligen blev riktigt trevlig. Jag var precis på väg över ett litet backkrön när jag upptäckte tre dovhindar som betade av det gröna gräset intill skogsvägen. Efter de senaste veckornas regn har gräset verkligen börjat växa och nu finns det äntligen gott om föda för hjortarna.

Lyckligtvis upptäckte jag hindarna före de upptäckte mig. I de flesta fall är det tvärt om. Eftersom jag befann mig bakom ett backkrön hade jag dessutom en utmärkt möjlighet att hålla en relativt låg profil i förhållande till hjortarna.

Jag hade faktiskt gott om tid på mig att ställa in kameran och börja trycka av exponeringar. Men så länge hjortarna betade och hade huvudena rakt ner i marken blev det inte speciellt roliga bilder. Efter någon minut började de dock ana oråd. Förmodligen hörde de ljudet från kameran.

Det är just då man brukar få de bästa bilderna och denna gång var inget undantag. Både hjortar och rådjur har nämligen en tendens att stå blickstilla några sekunder för att utvärdera den potentiella faran innan de flyr.

Den översta bilden var dock inte den enda bilden jag fick på dovhjortar den här kvällen. Något tidigare hade jag sprungit på ett par individer som förmodligen tillhörde samma grupp hindar. Det här var längre in i skogen där ljusförhållandena inte var lika bra. Trots det tycker jag att bilden på hinden nedan blev helt okej och absolut värd att publicera.

Hind i Vombs fure

Som en bonus gjorde jag även ett kort stopp vid Vombs ängar strax före solnedgången. Nästan omedelbart upptäckte jag en grupp kronhjortar långt ute på fältet. Brunsten har just dragit igång och det var fascinerande att observera de stora hjortarnas karakteristiska brölande med syfte att locka till sig hindarna. Tyvärr var avståndet för långt och ljuset för svagt för att få bra bilder. Det får jag försöka mig på en annan gång.

Du är kanske även intresserad av:
> Vit dovhjort 
> Hundratals dovhjortar