Vit dovhjort

Det var ett litet tag sedan jag lyckades fånga hjortar på bild. Men tidigare idag hade jag turen på min sida och jag fick en hel bildserie på en vit dovhjort. Närmare bestämt en vit hind (hona).

Min plan för dagen var egentligen att försöka leta upp kronhjortar i skogarna runt Vombsjön. Och om det inte lyckades kunde det kanske ändå bli någon bild på hare, vildsvin eller skogsfågel. Men så när jag smög fram längs en mindre skogsväg upptäckte jag plötsligt några hjortar en bit in i skogen. Eller rättare sagt, de upptäckte mig först.

Jag observerade tre individer, varav en av dem var helt vit. De andra två hade den vanliga gråbruna vinterdräkten. Till min lycka flydde gruppen inte rakt bort från mig utan de sprang först runt i en halvcirkel innan de tog av rakt in i skogen. Avståndet var ganska nära när jag siktade in mig på den vita individen och tryckte av en bildserie. Ljusförhållandena var inte speciellt bra, men resultatet blev ändå helt tillfredsställande.

Vita dovhjortar är inte speciellt sällsynta i Skåne. I synnerhet i trakterna runt Öved och Vomb är de extra vanliga. Håll med om att det ser ut som ett sagodjur mitt där ute i mörka granskogen.

Du är kanske även intresserad av:

> Hundratals dovhjortar 
Video: Vita dovhjortar, rådjur och vitsippor i Öved

> Läs gärna mer om dovhjorten på Jägareförbundets hemsida  

2 tankar kring ”Vit dovhjort

    1. Stefan Olsson Inläggsförfattare

      Tack! Bilden blev ganska bra, men det krävs som vanligt en stor portion tur också.

Kommentarer är stängda.