Två vita dovhjortar och en rödbrun

Som ni säkert känner till har jag jagat en del bilder på hjortar under sensommaren och hösten. Dessa tre bilder är från min senaste tur ut till Vombs fure för ett par veckor sedan.

Vit dovhjort jämfotahopp

Jag hade gått en ordentlig runda med kameran utan att finna något speciellt att fotografera. Mörkret började så smått lägga sig i skogen och jag bestämde mig för att återvända till bilen för att bege mig hemåt. Så plötsligt, bara några hundra meter från parkeringsplatsen, noterade jag något ljust en bit inne i skogen.

I teleobjektivet såg jag först huvudet på en vit dovhjort som låg och vilade sig. Men hjortar är sällan ensamma och ganska snart såg jag att det var tre individer som låg där inne bakom träden. Två vita hjortar och en lite mer normalfärgad, d v s rödbrun.

Givetvis hade de observerat mig med sina känsliga sinnen och reste sig ganska snart upp. En av de vita hjortarna bestämde sig för att fly till skogspartiet på andra sidan vägen jag promenerade på. I det ögonblicket tog jag bilden ovan när den gör de för dovhjortar så karaktäristiska jämfotahoppen.

Ganska snart följde de andra två efter. Den rödbruna stannade till för att spana in mig lite närmare innan den fortsatte in bland tallarna. Då tog jag den här bilden.

Dovhjort i Vombs fure

Jag gillar inte att följa efter djur när de väl har sprungit iväg. Dels är chanserna små att man ska få fler bilder. Men det kan även stressa hjortarna vilket jag i möjligaste mån vill undvika.

Men just i det här fallet såg jag att hjortarna stannade till för att sakta bege sig mot ytterligare en bit väg i ett annat väderstreck. Jag tog en chansning och närmade mig försiktigt. Och mycket riktigt. Hjortarna passerade vägen och jag fick ytterligare ett gäng bilder. Bäst blev bilden nedan där en av de vita hjortarna stannade till i skogskanten för att utvärdera faran.

Vit dovhjort i Vombs fure

Samtliga tre hjortar ser ut att vara yngre individer. Min gissning är att de antingen är två eller tre år gamla. Hornen är inte så stora och de saknar de stora ”skovlarna” som de äldre hanarna har. Eftersom yngre hjortar inte brukar ha någon chans mot de äldre hanarna i kampen om hindarna, brukar de under de första levnadsåren hålla sig i små ”ungkarlsgrupper” som den här fina trion.


Du gillar kanske även: