Havsörnar i Skåne

Havsörn i Skåne

Antalet havsörnar i Skåne tycks ha ökat betydligt under senare år. En bra plats att besöka om man vill se de mäktiga fåglarna är Krankesjön. Jag ser havsörn relativt ofta, men att fånga dem på bild är inte riktigt lika enkelt. Men ibland lyckas det.

När jag var fullt koncentrerad på att fotografera fiskgjusar tidigare i veckan gled plötsligt två betydligt större fåglar in över sjön från skogen bakom mig. Av storleken att döma tog det bara någon sekund innan jag kunde konstatera att det var havsörnar. Det är inte helt osannolikt att de var ute efter att försöka stjäla fiskgjusarnas fångst.

Under cirka en minut cirkulerade havsörnarna i närheten av fågeltornet. Därefter gav de sig iväg och var borta lika snabbt som de hade dykt upp. Trots storleken är havsörnar lika skygga för människor som andra rovfåglar.

Lyckligtvis var ljuset hyggligt och eftersom jag var inriktad på att fotografera fiskgjusarna hade jag telextendern på. Så jag tog ett trettiotal bilder på de cirkulerande örnarna. Avståndet var ändå lite väl långt för att det skulle bli toppenbilder, men bilden ovan blev inte så tokig. Ytterligare fyra varianter ser ni i kollaget nedan. Klicka gärna på bilden för att se den i något större format.

Havsörn collage

 


Du är kanske även intresserad av:

2 tankar kring ”Havsörnar i Skåne

 1. Jan-Olle Olsson

  Hej! Det är alltid lika roligt att titta in på din blogg och njuta av dina bilder. Du har inspirerat mig att börja besöka markerna vid Krankesjön och Vombs ängar. Lättillgängliga marker om man som jag är lite rörelsehindrad i det ena benet. Jag var vid Sjötorps ängar nu i veckan och fick lite bilder med mig hem. Jag startade en fotoblogg i våras, så där kan du se lite av vad jag har åstadkommet.
  Hälsningar Jan-Olle Olsson
  http://www.jan-olle.se

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Så roligt att läsa att mina bilder har skänkt lite inspiration. Kranke och Vomb är alltid säkra platser om man vill se fåglar i synnerhet och djur i största allmänhet. Och det gäller faktiskt året runt. Själv har jag kört min fotoblogg i olika former i mer än tio år. Det är ett bra verktyg för både motivation och inspiration.

Kommentarer är stängda.