Havsörn dyker och stjäl fisk från storskrake

Havsörn dyker

Idag lägger jag ut en bildserie från ett spännande ögonblick som jag bevittnade vid Krankesjön i förra veckan. Efter en solig dag började kvällsljuset lägga sig över sjön. Jag hade redan hunnit observera ett flertal olika fågelarter, såväl i vattnet som i luftrummet.

Vid ett par tillfällen noterade jag två havsörnar som cirkulerade på relativt hög höjd. Egentligen kom de aldrig tillräckligt nära för att jag skulle få några bra bildmöjligheter. Istället koncentrerade jag mig på ett par glador på närmare håll.

Men lite senare upptäckte jag plötsligt hur både gladorna och andra fåglar i närheten började bli oroliga. Anledningen var att havsörn mer eller mindre störtdök ner mot vattenytan för att fånga något.

Havsörn stjäl fisk från storskrake

Jag siktade in mig på örnen och gjorde så gott jag kunde för att fotografera förloppet. När jag tog bilderna hade jag inte en chans att uppfatta vad som egentligen hände. Det var först när jag kom hem som jag upptäckte vad som egentligen hänt.

På den andra bilden syns det tydligt hur en skräckslagen storskrake flyr bort från havsörnen. Därefter lyfter örnen från vattnet med en fisk i klorna. Jag har svårt att se vad det är för någon fisk, men det kan vara en liten sutare.

Min teori är att det var storskraken som dykt ner i sjön och fångat fisken. Det fick örnen syn på med sina skarpa ögon och tvekade inte en sekund att sno bytet från den stackars skraken.

Havsörn med fisk i klorna

Allt var över på några sekunder. Havsörnen lyfte sedan vackert från sjön och försvann med fisken säkrad i sina kraftiga klor.

Tyvärr var avståndet till fåglarna relativt långt. Men bilderna blev ändå ganska bra, mycket tack vare det klara kvällsljuset.

Havsörn - Krankesjön

Du är kanske även intresserad av:
> Där havsörnarna bygger bo
> Havsörn över Krankesjön
> Havsörnar i Skåne

4 tankar kring ”Havsörn dyker och stjäl fisk från storskrake

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Tack-Jan Olle! Ja, det är tillfällen som dessa som är så spännande med att fotografera vilda djur. Man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända.

 1. Peter Vang Christensen

  Ett sånt klipp! Fantastiska bilder. Måste ha varit en spännande biltur hem för att kolla resultatet:)

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Ja, det blev allt en serie roliga bilder. Att ladda upp bildskörden från minneskortet när man kommer hem är alltid en stor del av nöjet.

Kommentarer är stängda.