Sparvhök på staket – Vombs ängar

Sparvhök på Vombs ängar

Den här vackra sparvhöken dök plötsligt upp när jag stod uppe i det västra fågeltornen vid Vombs ängar den gångna helgen. Ett par sekunder satt sparvhöken på ett av staketen alldeles intill fågeltornet innan den upptäckte att det fanns gott om människor i närheten.

Sedan flög den resolut ut över ängarna och jag såg den aldrig mer. Lyckligtvis var jag med på noterna och hann med att trycka av en bildserie på den relativt lilla rovfågeln.

Den här sparvhöken, som jag tror är en hona, har sannolikt nyligen anlänt till Skåne efter att ha spenderat vintern i Sydeuropa. Nu var den säkert på jakt efter någon mindre fågel till lunch, exempelvis en sävsparv eller kanske en av de lärkor som just nu sprider sin sång över ängarna.

Söndagens väder lämnade tyvärr en del i övrigt att önska. Det blåste rejält och stundtals drog rejäla hagelskurar in över ängarna. Men med en bild som denna var jag ändå ganska nöjd när jag körde hem efter att ha spenderat några kylslagna timmar i tornet.


Du är kanske även intresserad av: