Sparvhökar patrullerar över Falsterbos strandängar

Sparvhök patrullerar över Falsterbos strandängar

I mitten av september samlas många sparvhökar vid Falsterbo-näset. Här gör de en sista paus innan resan fortsätter ut över havet och vidare till Västeuropa. När jag besökte Falsterbo för några dagar sedan fick jag många bilder på just sparvhök.

Här patrullerar de snabba rovfåglarna längs strandängarna. Förmodligen på jakt efter något lämpligt byte som kan ge kraft och energi inför resan söderut. För det är ju inte bara rovfåglarna som flyttar söderut vid den här tiden på året. På Falsterbo-näset samlas även stora mängder småfåglar som definitivt står på sparvhökens meny.

Sparvhök Falsterbonäset

Sparvhöken är en av våra mindre rovfåglar. Men den är otroligt snabb och skicklig i flykten. Med sina relativt korta och breda vingar, samt långa stjärt kan den manövrera pilsnabbt mellan buskar och träd. Eller som i det här fallet, på riktigt låg höjd över strandängarna. Om en småfågel kommer i hökens väg är det stor sannolikhet att den inte undkommer att bli föda.

Dess snabbhet gör även att det är väldigt svårt att fotografera sparvhöken i flykten. Jag vet inte hur många misslyckade bilder jag fick på varje hygglig bild, men jag måste erkänna att det var en hel del.

Ung sparvhök fångad i flykten

Många av sparvhökarna jag fotograferade den här dagen såg ut att vara juvenila individer. Undantaget är bilden nedan som bör vara en äldre fågel. Kanske är de unga fåglarna födda en bit upp i landet tidigare i år och måste nu bege sig ut på sin första strapatsrika långfärd. Några kommer förmodligen aldrig att återvända. Men de som gör det är tillbaka i månadsskiftet maj-april.

Sparvhök i flykt

Du är kanske även intresserad av: