Sparvhök på jakt vid Skanörs ljung

Sparvhök på jakt över björnbärssnår, Skanörs ljung

Att fotografera sparvhökar i flykten är sannerligen ingen enkel uppgift. De gracila rovfåglarna flyger ofta både lågt och snabbt. Därför är det alltid lite extra kul när man faktiskt lyckas få skapliga bilder.

Just den här sparvhöken räddade min dag när jag besökte Skanörs ljung för ett par veckor sedan. Efter att ha letat flera timmar utan att hitta något roligt att fotografera såg jag plötsligt någon som rörde sig snabbt över ljungheden. Jag höjde kameran, siktade och tryckte av en snabb bildserie.

Till min lycka upptäckte jag att åtminstone ett par bilder i serien var skarpa. När man tar bilder på flygande fåglar så här pass nära marken och vegetationen är det inte ovanligt att kameran låser skärpan på något annat objekt än just fågeln. Men i just det här fallet blev det perfekt.

Jag har flera gånger skrivit om att jag helst vill fånga djur i sitt rätta sammanhang. Just här passerade sparvhöken över ett björnbärssnår. Björnbären går till och med att se nere i vänsterkanten av bilden. Det är i sådana här miljöer sparvhökarna jagar sina byten, som oftast består av olika slags småfåglar.

Sparvhök vid Skanörs ljung

Den andra bilden i serien tog jag när sparvhöken girade snett uppåt för att sedan flyga bort mot ett närliggande träd. Den lite mörkare toningen i bildens nederkant är havet och horisontlinjen.


Du är kanske även intresserad av: