En bit av gamla Nissastigen söder om Gislaved

Gamla riksväg 26, Nissastigen

Alla som har följt den här bloggen en längre tid vet att jag är småförtjust i gamla övergivna landsvägar. Sådana går att hitta lite här och var i vårt avlånga land. Stora och breda asfaltvägar som idag är ordentligt överdimensionerade på grund av att det har byggts en ännu större och modernare väg i närheten.

Det här är en bit av gamla Riksväg 26 söder om Gislaved, eller Nissastigen som den även kallas. Tidigare gick Nissastigen igenom Gislaveds samhälle. Men på 90-talet byggdes en modern trefilig förbifart utanför staden. Och som ett minne från svunna tider lämnades det här korta vägavsnittet åt sitt öde.

Riksväg 26 går mellan Halmstad och Mora. Med sina 580 kilometer är det därmed Sveriges längsta och även mest anrika riksvägar (europavägarna undantagna). Sträckan mellan Halmstad och Jönköping kallas traditionellt för Nissastigen.

Jag kan inte låta bli att fantisera över hur många bilar och långtradare som dundrat fram här genom åren. Men så plötsligt över en natt tystnade vägen och naturen började långsamt men metodiskt ta tillbaka förlorad terräng.

Bilden tog jag tidigare i veckan. Jag har varit på resande fot i ett par dagar och återkommer säkert med lite fler bilder framöver.


Kanske är du även intresserad av:

> Riksväg 1
> Gamla riksväg 11 och länsväg 102 väster om Veberöd