Riksväg 1

Riksväg 1

När jag tog bilen norrut tidigare i somras bestämde jag mig för att köra gamla Riksettan genom Småland. Den gamla huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm är fortfarande farbar till stora delar och förbinder några av Smålands större städer.

Längs den numera oproportionerligt breda landsvägen går det att hitta många minnen från en svunnen tid, inte minst nerlagda rastplatser, motell och bensinmackar. Naturen och kulturmiljön längs sträckan är dessutom betydligt vackrare jämfört med nuvarande E4.

Vägsträckan på bilden är en bit av den gamla landsvägen mellan Vaggeryd och Jönköping. Sedan en tid tillbaka är just den här biten avstängd för trafik och ersatt av en nyanlagd väg. Förmodligen kommer schaktmaskiner inom kort att sätta tänderna i den slitna asfalten. Sedan är en liten bit av ett svenskt industri och byggnadsminne borta.

Du är kanske även intresserad av:
> Gamla riksväg 11 och länsväg 102 väster om Veberöd
> Stockholmsvägen i Malmö

2 tankar kring ”Riksväg 1

  1. peter

    Spännande! Som vanligt är dina historiska nedslag grymma:) Hur kom du ut på vägen om den är stängd? Är du precis vid avstängningen kanske?
    Tjusig bild så klart!

    1. Stefan

      Du är inne på rätt spår Peter. Jag stannade till där den gamla vägen anslöt till den nya och använde apostlahästarna sista biten. 🙂

Kommentarer är stängda.