Där havsörnarna bygger bo

Havsörn med vit stjärt

Sedan några veckor tillbaka har jag funnit en plats där ett par havsörnar har byggt ett bo. Platsen tycks vara noga utvald och de har byggt boet i en av de högsta tallarna som finns i området. Här har jag vid mer en ett tillfälle lyckats komma ovanligt nära de stora rovfåglarna.

Åtminstone tillräckligt nära för att få fina bilder, men ändå på så pass stort avstånd att jag inte stör alltför mycket. För platsen är inte avsides på något sätt och jag utgår från att flera människor passerar varje dag.

Havsörn visar klorna

En intressant iakttagelse är att örnarna inte tycks landa i boet så länge det finns någon människa i närheten. Det verkar precis som om de inte vill avslöja platsen. Istället cirkulerar den ena eller båda individerna i luften utan att landa. Kanske för att skapa någon form av distraktion.

Nu håller jag så klart tummarna för att det ska bli ungar i boet om några veckor. Men vägen dit är lång och mycket kan så klart hända. Det kanske inte ens blir några ägg över huvud taget.

Havsörn bygger bo i tall

Oavsett vilket har jag än så länge fått ett stort antal bilder och jag tänkte lägga upp fyra exempel i dagens bloggpost. Den översta bilden är en klar favorit. Här låg ljuset helt perfekt och havsörnen girade så jag lyckades fånga vingarnas ovansida tillsammans med den vita stjärten. Sådana bilder får jag verkligen inte varje dag.

Jag kommer så klart att återvända till platsen fler gånger för att kolla läget. Än så länge har jag bara varit där två gånger. Upptäcker jag något nytt så återkommer jag så klart med en rapport.

Havsörn girar

Du är kanske även intresserad av: