Havsörnen i den höga tallen

Havsörn landar i tall

Jag känner till en plats där havsörnarna brukar häcka. I en gammal hög tall har de valt att bygga sitt bo. Jag har visserligen aldrig sett några ungar i boet, men den tiden kommer förhoppningsvis en vacker dag.

Anledningen till att jag skriver ”brukar häcka” är att jag har sett dem vid samma plats tidigare. Våren 2019 fick jag riktigt fina bilder på ett par havsörnar just här. Och det är nog ingen vild gissning att det var samma individer jag lyckades fånga på bild för någon vecka sedan.

Havsörn skriker i flykten

Jag var absolut inte ute efter att fotografera havsörn den här soliga dagen. Platsen besöker jag faktiskt ganska ofta och vid olika tider på året. Så jag kan inte påstå att jag var beredd när havsörnarna plötsligt dök upp i luften alldeles ovanför mig. Jag kan inte heller påstå att jag kände mig speciellt välkommen. Örnarna markerade tydligt att de inte uppskattade min närvaro.

En effektfull landning

Så jag bestämde mig snabbt för att dra mig undan en bit in i skogen och avvakta. Då lugnade stämningen ner sig en smula och ganska snart landade en av örnarna i toppen av en av tallarna. Just innan den slog sina kraftiga klor i grenverket fångade jag bilden ovan. Själv tycker jag att den blev riktigt lyckad.

Havsörn spanar i tallens topp

Örnen satt och spanade i tallen en stund innan den åter flög upp och började cirkulera runt området. Då bestämde jag mig för att det var dags att lämna. En bra bild får aldrig ske på bekostnad av att man stör djuren alltför mycket. Framför allt inte under en längre tid. Och jag hade faktiskt redan fått de bilder jag behövde.

Svåra att fånga på nära håll

Havsörn glidflyger

Havsörnar har blivit relativt vanliga i Skåne under senare år. Jag ser dem ganska ofta. Titt som tätt lyckas jag även fånga de mäktiga fåglarna på bild. Men att fotografera dem på så här pass nära avstånd hör sannerligen inte till vanligheterna. Det var ju inte så att jag satt dold i ett gömsle. Nej, jag var i princip fullt exponerad för örnarna.


Du är kanske även intresserad av: