Svarthätta – hona och hane

Svarthätta på gren - hona

Bland alla de små sångarna är svarthättan definitivt en av mina favoriter. Dels har den en otroligt vacker sång, som man mer än gärna stannar till en stund och lyssnar på. Men den har även ett mer distinkt utseende jämfört med många andra ganska anonyma sångare, som exempelvis lövsångare och kärrsångare.

Svarthättan har nyligen anlänt till Sverige efter att ha spenderat vintern på varmare breddgrader. Nu sjunger hanen som bäst för att locka till sig honor och markera sitt revir.

Svarhätta hane bland nyutslagna boklöv

Hon och hanfåglarna skiljer sig en hel del åt utseendemässigt. Så pass att man nästan skulle kunna tro att det är två olika arter. Hanen har som namnet antyder en helsvart hjässa, medan honas hjässa är rödbrun.

Svarthätta - hona

När jag var ute med kameran för några dagar sedan upptäckte jag ett flertal svarthättor – både hanar och honor. Så jag tänkte att det kunde vara lämpligt att lägga upp varianter på båda i denna bloggpost.


Du är kanske även intresserad av: