Svarthättan sjunger vackert och lite vemodigt

Svarthätta sjunger i bokskog

När sångarna börjar låta i buskagen runt om i Skåne, ja då vet man att sommaren står för dörren. Bland de cirka 15 arter av sångare som häckar i Sverige är svarthättan en av mina favoriter.

Dels har hanen ett lite annorlunda utseende med sin karaktäristiska svarta hjässa. Färgen gör att den är väldigt lätt att artbestämma. Sången är dessutom otroligt vacker. Lite sävligare och mer vemodig än många av de andra sångarna. På sätt och vis påminner den lite om koltrastens sång.

Sjungade svarthätta vid Björkaån

När jag var ute och fotograferade den gångna helgen både såg jag och hörde flera sångare. Två svarthättor lyckades jag även fånga på bild.

Svarthättan på den övre bilden fann jag sjungande i ett nyutslaget bokträd strax norr om Övedskloster. Individen på nästa bild satt i ett buskage, alldeles i närheten av Björkaån.