Fiskgjusar fiskar i Krankesjöns vatten

Fiskgjuse med vitfisk i klorna

Jag spenderade ett par timmar i Almens fågeltorn för ett par kvällar sedan. Trots att det inte riktigt är högsäsong fick jag se en hel del fågelarter den här aftonen. Roligast var att följa fiskgjusarnas jakt på föda i Krankesjöns fiskrika vatten.

Jag ska genast erkänna att jag inte fick någon riktigt lyckad bild på de vackra rovfåglarna. Och då syftar jag främst på att avståndet till fiskgjusarna hela tiden var i längsta laget. Trots att jag hade tillgång till ett 600 mm tele. Men efter lite jobb i efterbehandlingen har jag ändå lyckats få fram ett gäng bilder som känns ”publicerbara”. Notera dock att samtliga är hårt beskurna.

Fiskgjuse skriker

Fiskgjusar är otroligt skickliga på att fånga fisk. Deras jaktteknik är något som jag tycker att alla borde få uppleva. Hur de från ca 20 meters höjd kan se fisken under en vattenyta som sällan är spegelblank är för mig närmast en gåta. Hur de sedan kan dyka ner och greppa fisken med klorna är närmast ofattbart.

Men de lyckas. Inte varje gång så klart, men efter ett par försök brukar de lyfta med en rejäl fisk i klorna. Därefter bär det iväg mot boet, som oftast finns i ett högt träd längre in i landet, för att mata ungarna. På den översta bilden är en fiskgjuse på väg mot boet med vad som ser ut att var någon form av vitfisk.

Fiskgjuse sittandes på påle

Till min stora förvåning satt det en fiskgjuse på en påle intill sjön när jag närmade mig Almens fågeltorn. Här hade jag möjligheten att få en riktigt fin bild. Men jag brände tyvärr mina chanser. Alternativt kan man säga att fågeln brände det åt mig. Hur som helst flög den iväg innan jag lyckades komma tillräckligt nära. Bilden ovan var det bästa jag kunde åstadkomma.

Jag har fotograferat många fiskgjusar i luften tidigare. Men det här var första gången jag såg en sitta och vila sig på en påle.Du är kanske även intresserad av: