Fiskgjuse vid Almens fågeltorn, Krankesjön

Fisgjuse vid Krankesjön

Jag har spenderat många timmar uppe i Almens fågeltorn och studerat fiskgjusarnas jakt på fisk i Krankesjön. Många gånger har det blivit hyggliga bilder, men ofta har de befunnit sig på lite väl långt avstånd för att få ett tillfredsställande resultat.

Igår spände jag bågen lite hårdare genom att montera på en telextender på mitt redan långa 600 mm objektiv. Och den här gången fick jag riktigt bra bilder på de läckra fåglarna.

Nu var telextendern förmodligen inte den enda anledningen till att bilderna blev bra. För efter att jag stått i tornet ett par timmar vågade sig fåglarna lite närmare och vid ett par tillfällen svepte de förbi på ganska nära avstånd. När jag lämnade tornet hade jag en mängd riktigt fina bilder på minneskortet.

Fiskgjuse

Jag såg minst fem olika individer av fiskgjuse över sjön den här eftermiddagen. Några var förmodligen unga fåglar som med stor entusiasm lärde sig den effektiva men svårbemästrade tekniken att dyka efter fisk. Om ett par veckor lämnar de Krankesjön för att göra en lång resa ner till tropiska Afrika där de spenderar vintermånaderna.

Fiskgjuse med mussla

Bilden på den ringmärkta fiskgjusen ovan blev lite extra intressant. Notera att den har en stor sötvattensmussla i sina klor. Jag har aldrig läst att fiskgjusar äter musslor. Även om de har kraftig näbb och rejäla klor har jag svårt att tänka mig att de kan öppna dem. Jag har däremot noterat att musslor ibland kan knipa fast sig i fiskgjusens klor. Då kan det bli väldigt jobbigt för fågeln att få bort dem.

Exakt hur det låg till i det här fallet vet jag inte. Jag tycker det ser ut som om fågeln har greppat musslan i klorna. En stund senare kom samma fågel tillbaka och då var musslan borta.

Du är kanske även intresserad av:
> Fiskgjuse med horngädda
> Fiskgjuse fångar fisk vid Krankesjön

2 tankar kring ”Fiskgjuse vid Almens fågeltorn, Krankesjön

  1. peter vang christensen

    Som vanligt jättefina bilder! Det där med extender skulle jag minsann också vilja prova på.

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Teleextendern har sina för- och nackdelar. Oftast överväger nackdelarna. Men så finns det så klart vissa situationer då den kommer till användning.

Kommentarer är stängda.