Fiskgjuse vid Krankesjön

Som jag skrev i en tidigare bloggpost har jag haft förmånen att se fiskgjusar vid Krankesjön den senaste tiden. Men att fånga den mäktiga rovfågeln på bild har inte alltid varit så lätt. Men tidigare i veckan lyckades jag komma tillräckligt nära för att få ett gäng hyggliga bilder.

Som vanligt handlade det om lite tur. Jag var nämligen precis på väg att packa ihop utrusningen och klättra ner från fågeltornet när tre fiskgjusar plötsligt susade in över sjön på jakt efter ett lämpligt byte strax under vattenytan.

Det tog inte långt tid innan en av individerna störtdök ner mot vattnet. Första försöket misslyckades, men i det andra blev det full pott. Från mitt avstånd såg det ut som om fiskgjusen hade en rejäl abborre i sina klor. Så pass stor att jag imponerades över att den överhuvud taget lyckades lyfta med sitt byte.

På den lilla något oskarpa bilden längst ner till höger framgår det tydligt hur fiskgjusen har vänt sitt byte i flygriktningen för att minska luftmotståndet. De gör så varje gång, vilket är smått fantastiskt.

Du är kanske även intresserad av:
Fiskgjuse med horngädda 
Fiskgjuse vid Almens fågeltorn, Krankesjön 

> Läs gärna mer om fiskgjusen på Wikipedia