Tre bilder på storspov

Storspov i flykt över Krankesjön

Jag har fått en hel del bilder på storspov i år. Många gånger har bilderna bara blivit liggande och bortglömda. Så idag tänkte jag lägga upp tre bilder på den fina snäppan som kategoriseras som världens största vadarfågel.

Storspoven är lätt att känna igen på den väldigt långa näbben. Men för de flesta är nog fågeln mest känd för sin melankoliska och bubblande sångdrill som går att höra ute på de öppna fälten under vår och sommar. Storspoven övervintrar längs Europas västkuster, men häckar i hela Sverige, företrädesvis på hedar och myrar. Därför är den inte svår att upptäcka på Vombs ängar och Revingehed där jag tagit dessa bilder.

Den översta bilden är klart färskast. Den tog jag från Almens fågeltorn för en vecka sedan. Plötsligt kom en storspov flygande i hög fart över Krankesjön och då gällde det att vara snabb med kameran. Jag tycker att det blev en riktigt fin bild där storspoven visar ovansidan av vingarna och den karaktäristiska vita triangeln vid stjärtens bas.

Välkamouflerad

Storspov flyger - Vombs ängar

Även vid det här tillfället i våras lyckades jag fånga en storspov i flykten. Jag såg nämligen när fågeln landade bakom en mindre kulle. Så min plan var att dold smyga fram och försöka få fina närbilder på spoven.

När jag väl kikade upp över krönet kunde jag inte lokalisera fågeln. Som ni ser är de väl kamouflerade i sin spräckliga dräkt. Men det dröjde inte många sekunder innan storspoven lyfte och då lyckades jag ta en bildserie när den försvann ut över ängarna.

Närbild från bilen

Storspov på Vombs ängar

Vill man ha bra närbilder på storspovar är det en bra taktik att försöka fotografera från bilen. Stannar man till längs grusvägen som går rakt över Vombs ängar – vilket många fotografer gör – brukar det gå att komma nära storspovarna utan att de blir rädda.

Den här bilden tog jag i våras när jag ändå körde västerut över ängarna. Här ser man tydligt storspovens långa ben, som är nödvändiga för att den ska kunna vada fram på de översvämmade ängarna i jakt på maskar, snäckor och insekter.