Dovhjortar i vintrigt Vombs fure

Dovhjort i vintrigt Vombs fure

Som jag nämnde i föregående bloggpost fick jag en del bilder på dovhjortar i samband med min senaste tur ut till Vombs fure. Nu har jag gått igenom bildskörden och valt ut fyra varianter som jag publicerar här.

Det var en relativt stor grupp dovhjortar som jag mötte. Djuren var ganska utspridda men jag uppskattade gruppen till drygt 30 individer, bestående av allt från äldre hjortar (handjur) till hindar och fjolårskalvar.

Dovhind i vinterskog

Dessutom hade dovhjortarna klart varierande färger. Här fanns vita/ljusa individer, men även några av den riktigt mörka varianten.

Större delen av gruppen befann sig i närheten av en liten frusen skogsgöl. Där kunde jag fotografera dem utan att störa. Hjortarna tittade på mig en stund, därefter fortsatte de beta på det torra gräset som de skrapade fram med klövarna från den snötäckta och frusna marken.

Tyvärr var det även mycket ris och smågrenar mellan mig och djuren, så bilderna är väl inte helt perfekta. Men ibland tycker jag inte att det gör så mycket. För även om grenarna döljer delar av djuren så ger det även bilderna lite mer liv och djup.

Hjort med endast ett horn

Dovhjort med ett horn

Dovhjortarna fäller normalt sina horn i april månad. Därefter växer det relativt snabbt ut nya. Men många har redan tappat ett eller flera horn. Vissa gör det redan i samband med brunstperioden under tidig höst när hjortarna strider om en plats i gruppen. Den här hjorten har endast ett horn kvar. Det ser lite konstigt ut, men det är alltså endast en tidsfråga innan han tappar det.

Vit hjort med kraftiga horn

Vit dovhjort i vintrigt Vombs fure

Jag retar mig lite på att jag inte fick någon bättre bild på den här vackra vita hjorten, som var en av flera större handjur i gruppen. Jag har sett många fina vita hjortar genom åren, men det här är helt klart en av de större individerna. Strax intill står även en liten mörk fjolårskalv.Du är kanske även intresserad av: