Hackspettens smedja

Hackspettsmedja

Fåglar är väldigt intelligenta och påhittiga djur. Det gäller inte minst hackspettarna. Den större hackspetten har kommit på något man brukar kalla för hackspettsmedja. En hålighet i ett träd där den helt enkelt kan sitta och äta i lugn och ro.

Som många säkert känner till lever den större hackspetten huvudsakligen av spindlar, insekter och larver som den hackar ut från bark och murket träd. Under vinterhalvåret är det emellertid inte så gott om insekter på våra breddgrader. Därför går hackspetten över till att äta de fröer som den finner i barrträdens kottar.

Men att picka ut fröer ur en rund kotte är inte det enklaste. Det gäller ju att hålla fast kotten samtidigt som man hackar med näbben. Hackspetten hade kunnat göra som många andra fågelarter, hålla fast maten med klorna. Men den har kommit på ett betydligt finurligare sätt. Genom att sticka in och fixera kotten i en lämpligt stor hålighet i ett träd kan den i lugn och ro picka ut fröerna ur kotten.

När kotten sedan är rensad plockas den bort och slängs. Sedan återvänder hackspetten till samma plats med en ny kotte och gör om processen. Platsen kallas alltså för hackspettsmedja.

Större hackspett smedja

De här båda bilderna är långt ifrån perfekta. Och det var faktiskt först när jag kom hem och studerade bilderna närmare som jag upptäckte kotten i hålet, som syns relativt tydligt på den översta bilden. Vid fototillfället försökte jag främst hitta en bra vinkel på hackspetten och på den nedre bilden går det tyvärr inte att se kotten som satt inkilad i trädet. Men hackspetten sitter alltså på samma plats på båda bilderna.


Du är kanske även intresserad av:

> Gröngöling och större hackspett
> Mindre hackspett

1 tanke kring ”Hackspettens smedja

Kommentarer inaktiverade.