Kungsfågeln är lätt att höra men svårare att se

Kungsfågel i barrträd

Under vinterhalvåret är det väldigt lätt att höra kungsfåglarnas karaktäristiska och ljust högfrekventa läten i skogen. Men att få syn på de små fåglarna och i bästa fall fånga dem på bild är betydligt klurigare.

Kungsfågeln är nämligen en väldigt liten fågel, den minsta fågelarten vi har i Europa. Dessutom är den hyggligt välkamouflerad och i ständig rörelse mellan grenarna.

Så här års håller sig kungsfågeln i mindre grupper. Min gissning är att individerna i gruppen håller kontakt med varandra genom det högfrekventa lätet.

Kungsfågel söker föda i gran

I träden jagar de främst små insekter som till exempel hoppstjärtar och små spindlar. Enligt mina egna iakttagelser föredrar de att jaga i barrträd. Det är också i barrträd de häckar under sommaren.

Den här vintern har ju varit osedvanligt mild i Skåne, så kungsfåglarna lider antagligen ingen nöd.  Annat är det under stränga vinternätter som kan bli riktigt tuffa för en fågel som inte vägen mer än några gram. För att reducera värmeförlusten kan flera individer sova tätt tillsammans i ett buskage eller i en håla i snön.

Du är kanske även intresserad av:
> Kungsfågel på furukvist
> Gärdsmygen – Sveriges näst minsta fågel