
Jag tog en kortare tur ut till Dalby Söderskog tidigare i veckan. Solen sken och nu känns det verkligen som att våren är i antågande. Vitsipporna får nog vänta ytterligare en månad, men djuren har definitivt börjat visa vårkänslor. Fåglarna sjunger för fullt och jag hörde även årets första bofink.
När jag i maklig takt tog mig fram längs en stig upptäckte jag plötsligt något som rörde sig under en trästock. Först trodde jag att det var en liten fågel, till exempel en gärdsmyg. Men när jag zoomade in med teleobjektivet upptäckte jag att det var någon form av mus. Eftersom det alldeles i närheten låg små vildäpplen på marken var den säkert ute efter lite mat.
Nu är jag ingen expert på artbestämning men efter lite sökningar på nätet är min okvalificerade gissning att detta är en långsvansad skogssork.

Den långsvansade skogssorken är relativt vanlig i Sverige. Många skulle säkert – liksom jag när jag först såg den – gissa att det är en skogsmus. Men det finns en del skillnader. Tydligast är nog svansen. Musen har en lång och naken svans, medan sorkens svans är kortare och mer eller mindre hårbeväxt.
Som namnet antyder trivs skogssorken i löv- och barrskogar. Där lever den av gröna växter och bär, men om tillfälle ges kan den även äta insekter och maskar. Under den kallare årstiden har den bland annat bok och ekollon på menyn.
