Tornfalkar fångar gräshoppor

Tornfalk i flykt över Sjötorps ängar, Krankesjön

När jag senast besökte Sjötorps ängar vid Krankesjön observerade jag flera tornfalkar. Eftersom det var relativt många individer utgick jag ifrån att det var årets ungar som nyligen lämnat sina bon och nu var i full färd med att lära sig jaga på egen hand. Av fjäderdräkterna att döma såg det dessutom ut som ungfåglar.

Tornfalkar

Just nu finns det gott om gräshoppor och vårtbitare i det höga gräset på ängarna. Trots att en gräshoppa är både snabb och välkamouflerad är den ingen match för tornfalkens skarpa öga.

Vanligtvis söker falken upp en lämplig stolpe i terrängen. Sedan sitter den där och spanar tills den får syn på en större insekt. Då gör den ett snabbt utfall, fångar gräshoppan i klorna och återvänder sedan till stolpen för att slutligen äta upp den färska fångsten. Processen återupprepas sedan gång på gång.

Tornfalk äter gräshoppa

Tyvärr kom jag aldrig riktigt nära falkarna den här gången, så några toppbilder blev det inte. Men i brist på annat kände jag ändå att de kunde få vara med i en ny bloggpost.


Du är kanske även intresserad av: