Rapsfjäril och puktörneblåvinge

Rapsfjäril

Högsommaren är ängsblommornas och fjärilarnas tid. Just nu blommar ängarna som bäst på Revingehed. På fälten samlas även en mängd olika slags fjärilar och humlor.

När jag promenerade längs ängarna för några dagar sedan lyckades jag få bilder på två relativt vanliga fjärilsarter; rapsfjärilen och puktörneblåvingen. Jag är visserligen inte helt säker gällande artbestämningen, men efter att ha kollat igenom min fjärilsbok så bör det nog vara rätt.

Rapsfjärilen tillhör gruppen vitfjärilar och är en av de vanligaste dagfjärilarna i Skandinavien. På bilden ovan har den slagit sig ner på en blomma som jag tror är sandvita.

Puktörneblåvinge

Även puktörneblåvingen förekommer i stort sett i hela Norden. Om du upptäcker en blå fjäril är det med stor sannolikhet just en puktörneblåvinge. Individen på bilden är tveklöst en hane. Även honorna kan ha en blå ton på ovansidan av vingarna, men då med mer bruna inslag. Just på den här bilden ser man mestadels undersidan av vingen, som är vacker den också.