Tvedöra i slutet av oktober

Tvedöra - skogen öppnar sig mot fältet

I lördags gjorde jag en spontantur ut till trakterna runt Torna Hällestad. Efter en stund parkerade jag bilen vid Tvedöra och begav mig ut i höstsolen. Vi har kommit till den tiden på året då den skånska bokskogen så sakteliga håller på att skifta färg, från djupgrönt till läckert rostrött.

Landskapet runt Tvedöra är väldigt skiftande och det är inte svårt att finna vackra vyer att fotografera. Utan att anstränga mig alltför mycket fick jag ett helt gäng hyggliga bilder på det så typiska höstlandskapet. Här har jag valt ut fyra av dem.

Bilden ovan är tagen i det lilla skogspartiet som ligger längs Hällestadsvägen. Kameran var riktad rakt söderut mot Torna Hällestad. I grunden en ganska enkel bild. Men jag tilltalades av alla de färgglada löven som ramade in öppningen ut mot det vidsträckta fältet.

Gyllene eken

Stor gyllene ek vid Tvedöra

Även denna bild är tagen intill samma lilla skog. Ute i ena hörnet står en jättestor ek som säkert kan vara några hundra år gammal. I det här perspektivet är det dock lite svårt att illustrera hur stort trädet faktiskt är. Även eken har skiftat färg och de löv som sitter kvar bjuder på vackra gyllene toner. Trots att jag tog bilden i motljus lyckades jag lyfta fram färgerna i efterbehandlingen.

Det ensamma trädet

Ensamma trädet på fältet utanför Tvedöra

En bit ut på fältet i riktning mot Stensoffan finns en ek uppe på en höjd. Eken är inte speciellt stor, men trots det klart iögonfallande där den står i sin ensamhet. Från den här platsen har man dessutom en fin utsikt över nejden. Jag valde att ta bilden med solen i ryggen i riktning mot bokskogen i bakgrunden. Jag tyckte även det var viktigt att få med det härligt röda trädet i bildens vänsterkant.

Höststämning Tvedöra

Alldeles öster om Tvedörasjön är växtligheten lite tätare. Här följde jag en liten slingrande stig där höstsolens strålar nästan hade lite svårt att tränga igenom det gyllene lövverket.


Du är kanske även intresserad av:

1 tanke kring ”Tvedöra i slutet av oktober

Kommentarer är stängda.