Stjärnhimmel över Revingehed

Eftersom det var klart väder på fredagskvällen tog jag en liten omväg hem för att försöka få vintersäsongens första bilder på stjärnhimlen. Jag stannade till på en mörk plats strax utanför Tvedöra. Lyckligtvis hade jag både stativ och pannlampa med mig. Utan dessa två nödvändigheter hade jag kunnat köra hem direkt.

Och visst fick jag en del bilder med mig hem. Men resultatet blev inte riktigt bra eftersom förutsättningarna inte var perfekta. Det fanns en del lätta moln på himlen som avtecknade sig tydligt när de belystes av gatljuset som kommer från Skånes alla byar och städer.

Nåväl, på bilden ovan använde jag ändå dessa ljusföroreningar till min fördel. Genom att positionera mig så att det nakna trädet låg precis framför ljuset vid horisonten fick jag en förstärkt siluetteffekt. Resultatet blev inte så tokigt. Och bitar av stjärnhimlen fastnade ju ändå på bild.

När man betraktar bilden så här på datorn ser allt ganska enkelt ut. I själva verket ser man knappt träd eller stjärnor i sökaren vilket gör att man får skjuta lite i blindo för att sedan studera resultatet i displayen.

Klicka gärna på bilden en gång för att se den mot en mörk bakgrund. 


Du är kanske även intresserad av:

2 tankar kring ”Stjärnhimmel över Revingehed

    1. Stefan Olsson Inläggsförfattare

      Det har nog mycket att göra med att bilden skalas ner från 800 px bredd till ca 624 px i WordPress. Men sedan spelar så klart färgen på bakgrunden alltid roll. Vi får hålla tummarna för att ett ordentligt högtryck drar in över Skåne de närmaste veckorna med klart och kallt väder.

Kommentarer är stängda.