Röd glada – Skånes landskapsfågel

Röd glada - Skånes landskapsfågel

Den röda gladan är Skånes landskapsfågel. Vilket är väldigt passande med tanke på att huvudparten av landets glador lever och häckar i just Skåne. Under senare år har beståndet ökat rejält och nuförtiden är det väldigt lätt att upptäcka gladorna när de glidflyger över fälten på spaning efter föda.

Glada pausar i träd

Nu när våren börjar göra sitt antåg har det blivit rejäl aktivitet bland gladorna. Även om flera individer övervintrar i Skåne är det ändå många som återvänder från sina vinterkvarter runt Medelhavet.

När jag var ute och fotograferade senast både såg jag och fick bilder på ett flertal glador. De vackra rovfåglarna tycks samlas i större grupper vid den här tiden på året. Jag gissar att det pågår någon form av parbildning inför den stundande häckningssäsongen.

Formationsflygning

Två glador flyger i formation

Vid ett par tillfällen såg jag två individer som mer eller mindre flög i formation, vilket var riktigt spektakulärt. Om detta är någon slags styrkemätning i luftakrobatik vågar jag dock inte säga.

Röd glada i flykt

I denna bloggpost har jag lagt upp fyra exempel från den relativt digra bildskörden. Lyckligtvis fick jag flera bilder som inte enbart var en fågel framför en blå himmel. Personligen tycker jag att lite trädgrenar och andra objekt ger bilderna lite mer innehåll och djup.


Du är kanske även intresserad av: