Citronfjärilen välkomnar våren

Citronfjärilen välkomnar våren

Nu när vi har kommit en bra bit in i mars månad börjar vårtecknen bli alltmer påtagliga. När jag var ute och fotograferade den gångna helgen såg jag årets första fjäril. Föga överraskande var det en citronfjäril, en fjärilsart som brukar vara tidigt ute när temperaturen stiger och dagarna blir längre.

Det här är med största sannolikhet en hane. Hanarna kryper nämligen ut från sina övervintringsplatser i ihåliga stubbar eller tuvor ett par veckor före honorna. Hanarna är dessutom gulare än det motsatta könet.

Citronfjärilen trivs i öppna skogar, vilket var precis i den biotop som jag fann den här individen.

En rolig parantes är att det engelska namnet för fjäril, butterfly (”smörflyge”), lär komma från just citronfjärilen och dess smörgula färg.