Glada dyker och plockar upp överkörd groda

Röd glada med groda i klorna

När jag var ute vid Vombs ängar den gångna helgen lyckades jag ta en riktigt fin bildsekvens på en röd glada. Bilden ovan är egentligen en av de sista bilderna i sekvensen. Nedan finner ni ytterligare tre bilder som togs någon sekund tidigare.

Om man studerar bilden ovan lite närmare går det att se att gladan har något i klorna. Först när jag kom hem och förstorade upp bilden i datorn upptäckte jag att det var en groda. Eller kanske snarare resterna av en sådan. Grodan hade förmodligen blivit överkörd av en bil några minuter tidigare.

Glada skriker

Jag har sett glador jaga efter grodor på Vombs ängar tidigare. Tydligen är de något av en favoritföda för de vackra rovfåglarna. Just den här gladan hade upptäckt något intressant på grusvägen som går rakt över ängarna. Den gjorde ett par svepande girar strax intill fågeltornet där jag stod, samtidigt som den gjorde ett par karaktäristiska skrik (glador är verkligen inga skönsångare).

Röd glada dyker - Vombs ängar

När gladan väl hade bestämt sig för att plocka upp bytet dök den hastigt ner mot grusvägen och plockade upp grodan med största precision. Därefter flög den stolt iväg med fångsten säkrad i klorna. Speciellt bilden nedan där gladan har fixerat blicken på grodan strax framför sig tycker jag blev riktigt tuff.

Glada fångar överkörd groda på grusväg

Du är kanske även intresserad av:

2 tankar kring ”Glada dyker och plockar upp överkörd groda

  1. Peter Vang Christensen

    Fantastisk serie! Kan tänka att det kanske är mer praktiskt att jaga en groda än en snabb kanin eller mus också?

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Definitivt mer praktiskt. Faktum är att glador – och många andra rovfåglar för den delen – föredrar mat som redan bragts om livet av en eller annan anledning.

Kommentarer är stängda.