Tofsvipa jagar bort glada

Glada och tofsvipa

Som jag skrev och förmodligen även nämnde i en tidigare video fick jag ett gäng riktigt trevliga bilder på glador och tofsvipor när jag fotograferade vid Vombs ängar för några dagar sedan. 

Tofsviporna bygger sina bon på marken och gärna i små utspridda kolonier där de kan hjälpas åt att jaga bort olika inkräktare. Ju öppnare och flackare marken är desto lättare blir det att övervaka reviren. Just här uppträdde de riktigt aggressivt när gladorna blev alltför närgångna. 

Tofsvipa jagar glada

Trots att tofsviporna bara är hälften så stora som gladorna tvekade de inte att ge sig in i en luftduell. Och när de blev för många och ettriga tyckte nog gladan att det började bli lite väl jobbigt. Den uppträdde emellertid aldrig aggressivt utan seglade bara bort från platsen. 

Nu var gladan förmodligen främst inte ute efter tofsvipornas bon. Det fanns nämligen gott om stora grodor ute på ängarna och jag såg vid mer än ett tillfälle hur gladorna dök ner mot ängarna för att sedan stiga mot skyn med en rejäl groda i klorna. Om ni tittar noga på den översta bilden ser ni att gladan har en groda med sig. 

Tofsvipa aggressiv mot glada

Du gillar kanske även:
> Dykande glada – Vombs ängar