Karaby backar

Karaby backar

Jag har tidigare cyklat förbi Karaby backar vid ett par tillfällen. De runda kullarna, som på ett markant sätt höjer sig över det platta landskapet, väckte min nyfikenhet. Så när jag körde förbi med bil och kamera tidigare idag bestämde jag mig för att utforska dem lite närmare.

Enligt informationsskylten på plats är de sex högarna sannolikt gamla gravhögar från bronsåldern. Det betyder att de är runt 4 000 år gamla. De skapades alltså ungefär samtidigt som de egyptiska pyramiderna i Giza.

Med tanke på att den största högen är 51 meter hög väcks naturligtvis frågan hur mycket mankraft som krävdes för att få ihop ett sådant stort landmärke. Men det förtäljer inte riktigt historien. Förmodligen är det så att åtminstone delar av backarna skapades när den stora landisen smälte i samband med senaste istiden.

Karaby backar utsikt

Vad man däremot vet är att Karaby backar var en central punkt i den dåtida bygden. Och det var bara mäktiga och inflytelserika personer som blev begravda i dessa ättehögar.

Från toppen av den högsta kullen har man en helt fantastisk utsikt över nejden. Det är enkelt att se både Malmö och Köpenhamn.

Du är kanske även intresserad av:
> Ättehögens mysterier 
> Det ensamma trädet på Rörums backar 

2 tankar kring ”Karaby backar

  1. Peter Vang Christensen

    Länge sedan det blev en kommentar men det beror inte på dåliga bilder. De är kanon hela högen, som vanligt. Gillade i synnerhet kobilden men är ju som du vet också svag för dina poster som innehåller lite info om smått och gott i vår omnejd, som i dagens post. Keep up the good work!:)

    1. Stefan

      Tack Peter! På bloggen vill jag ju helst bara lägga upp bilder som har någon form av story och intressant information. Just denna är ett bra exempel. Övriga bilder som jag inte har så mycket att berätta om hamnar oftast bara på Instagram och Facebook.

Kommentarer är stängda.