En port in i berget – RRGC S1 W Hinden på Romeleåsen

Hinden på Romeleåsen

I augusti 2012 publicerade jag en bild på tornet till den gamla höjdradarn som ligger längst upp på Romeleklint [se bilden]. Tornet är bara en liten del av en anläggning som under det kalla kriget bar namnet RRGC S1 W Hinden.

RRGC är en förkortning för radargruppscentral. Under 60-talet uppfördes åtta radargruppscentraler runt om i Sverige. Samtliga fick djurnamn, exempelvis Minken, Vesslan, Rockan och Bocken. Anläggningen på Romeleåsen hette alltså Hinden.

Radargruppcentralen var en del av det så kallade Stril 60-systemet. Från denna bevakade Flygvapnets personal, såväl anställda som värnpliktiga, luftrummet dygnet runt, 365 dagar om året. Filtrerad information, exempelvis en kränkning av ett flygplan från främmande makt, skickades därefter vidare till en luftförsvarscentral (LFC). Tillsammans med LFC kunde RRGC-anläggningen sedan med hjälp av avancerade datorer leda jaktflyget mot målet. Hindens närmaste LFC bar kodnamnet Kobran och är fortfarande operativ i Hästveda utanför Hässleholm. Verksamheten på Hinden avvecklades däremot i början av 90-talet.

Det du ser på bilderna är de båda inslagen till RRGC Hinden. Anläggningen var helt atomsäker vilket innebar att den i princip skulle klara en kärnvapenexplosion. Från de yttre stålportarna går en flera hundra meter lång U-formad tunnel djupt in i berget. Mitt i tunneln finns ytterligare en massiv stötvågsport av stål. Bakom denna ligger själva radargruppscentralen som omfattar ett bergrum på hela tre våningsplan med flera rum.

Idag har Hinden ingen militär betydelse, men det bedrivs fortfarande civil verksamhet i anläggningen. Den påminner oss om en tid då världen och hotbilden såg annorlunda ut än idag. Samtidigt har de senaste dagarnas händelser i Ukraina uppmärksammat oss på att det aldrig går att ta något för givet. Hotbilden kan förändras snabbt.

Är du nyfiken på att veta mer hur incidentberedskapen och radarbevakningen fungerade på 60- och 70-talet kan nedanstående informationsfilm från Flygvapnet kanske vara intressant. I denna finns bland annat bilder från RRGC-anläggningar. Här får man även en viss förståelse för hur extremt avancerade datorsystemen var för sin tid. I början av 60-talet hade Flygvapnet långt mer än hälften av all datorkapacitet som fanns tillgänglig i Sverige. Fler länkar hittar du under klippet.

> Om svenska radargruppcentraler på Wikipedia
> Många bilder från en tidigare RRGC på Skymningsläge
Fasta radargruppcentraler, RRGC på bergrum.se
> Kalla krigets tid på www.luftbevakning.se

Du gillar kanske även:
> Den gemensamma stabsplatsen Alfred
> Bildkavalkad från Björka Flygbas
> Grupperingsplats för Robot 68 Bloodhound