Ett underjordiskt skydd

Idag tänkte jag att vi skulle återvända till den gamla nedlagda krigsflygbasen Björka utanför Sjöbo. När jag promenerade runt på basen i söndags hittade jag plötsligt den här gamla jordkulan. Att det är betongbunker är helt klart. Däremot är det definitivt inget stridsvärn. Till min förvåning var dörren öppen och nyfiken som jag är kunde jag naturligtvis inte motstå frestelsen att gå ner och utforska byggnaden närmare.

Bunkern bestod av två nästan lika stora rum. Med undantag för några lysrörsarmaturer och gamla elektriska element var den helt tom. Jag gissar att den rangerades ut för åtskilliga decennier sedan.

Exakt vad den har haft för användningsområde vet jag inte. Det kan vara en KC (kommandocentral) från den gamla basstrukturen, typ 40-50 tal. De modernare varianterna ligger betydligt djupare under marken och längre bort från själva rullbanan. Men mest sannolikt är att det är ett tillfälligt personskydd om basen skulle bli attackerad av bombflyg. Det finns kanske någon där ute som kan berätta mer?

Du är kanske även intresserad av:
> Bildkavalkad från Björka flygbas
> Vad döljer sig under luckorna i marken?
> Den gemensamma stabsplatsen Alfred

2 tankar kring ”Ett underjordiskt skydd

  1. peter

    Spännande! Gillar speciellt den första bilden.
    Du kanske skulle försöka lägga in den hos Bjurfors eller något?:)

    1. Stefan

      @peter Nja, men med lite spackel och färg hade det kunnat bli en lite udda sommarstuga.

Kommentarer är stängda.