Vad döljer sig under luckorna i marken?

När jag är ute och rör mig i skog och mark springer jag inte sällan på en del märkliga saker. Ibland måste jag titta både två och tre gånger för att finna dem. Som de här rostiga luckorna med intilliggande skorstenar.

Skyddsrum

Under luckor i marken kan det dölja sig en mängd olika saker. Inte sällan handlar det om pumpanläggningar för färskvattenförsörjning eller underjordiska brunnar. Men i det här fallet tror jag att det är något annat.

Jag är långt ifrån säker och jag kan naturligtvis vara helt fel ute. Men min gissning är att bilden är tagen vid en gammal militär grupperingsplats. Och med tanke på att platsen är belägen på en höjd ligger det närmast till hands att den är avsedd för en radar- eller luftvärnsenhet.

Skyddsrum 2

Om jag har rätt i mitt antagande bör schakten under luckorna i så fall leda ner till små skyddsrum, sannolikt så kallade SK 10, där siffran anger antalet personer som får plats i utrymmet. Skorstenen fungerar delvis som friskluftsintag men leder även ner till en vedeldad kamin som fanns installerad i varje skyddsrum.

Det var förmodligen ett bra tag sedan denna plats var operativ. Men att riva dessa gamla konstruktioner av armerad betong är väldigt kostsamt och därför får de ligga kvar som minnen från en svunnen tid.

Om någon som är intresserad av svensk militärhistorik läser det här och tror sig veta att jag har fel i mitt antagande får ni gärna skicka ett PM till mig.

Du är kanske även intresserad av:
> Ett underjordiskt skydd
> Kulsprutevärn i Malmö hamn