Blåvingad årta – en sällsynt gäst vid Källby dammar

Blåvingad årta landar på Källby dammar

En sällsynt gäst har dykt upp i Lund de senaste veckorna. Den blåvingade årtan hör nämligen inte alls hemma i Europa. Andfågelns normala utbredningsområde är Nordamerika.

Så när en så pass ovanlig fågelart dyker upp i Skåne blir uppståndelsen naturligtvis stor bland alla fågelskådare. Inte minst bland dem som jagar ett nytt åtråvärt kryss på sin obs-lista.

Jag har nog aldrig sett så många människor med kikare och långa teleobjektiv vid Källby dammar som den senaste månaden. Många tycks har rest lång väg för att se den desorienterade gästen. Jag har exempelvis hört och sett många danskar.

Landade en bit framför mig

Själv brukar jag inte jaga sällsynta arter. Jag gillar att fotografera vilda djur i största allmänhet – oavsett om det är en gräsand, koltrast eller en ovanlig rovfågel. Trots det lyckades jag få några bilder på den blåvingade årtan tidigare i veckan. För utan att egentligen leta efter anden landade den plötsligt en bit framför mig.

Blåvingad årta - Källby dammar, Lund

När jag tog bilderna var jag inte helt övertygad om att det faktiskt var den blåvingade årtan, trots att jag hade sett andras bilder på både artportalen och Instagram. Jag insåg däremot omedelbart att detta var en fågel som jag aldrig sett tidigare.

Jag hann få ganska många bilder innan den plötsligt försvann bland alla bläsänder, viggar och snatteränder, som alltid spenderar vintern vid Källby dammar. Avståndet till fågeln var kanske lite väl långt, men jag tycker ändå att resultatet blev hyggligt. Jag gillar speciellt den översta bilden, som jag tog strax innan den landade.

Hör hemma i Nordamerika

Blåvingad årta - Källby dammar

Som jag nämnde ovan häckar den blåvingade årtan i Alaska och norra Kanada. Därför kallas den ibland för amerikansk årta. Vintrarna spenderar den i södra delarna av Nordamerika och Västindien. Hur just den här hanen har hamnat i Lund är det inte riktigt någon som vet. Men att den har flugit vilse ligger väl närmast till hands. Om den nu inte har rymt från någon djurpark eller dylikt.

Det finns dock några enstaka observationer i Sverige sedan tidigare, så helt unik är den faktiskt inte. Första gången en blåvingad årta observerades i Sverige var 1966.


Du är kanske även intresserad av: