Vinterns fåglar vid Källby dammar

Gråhöger flyger över Källby dammar

Vi har haft ett ganska busigt väder i Skåne den senaste tiden. Måndagen var dock ett undantag. Efter helgens storm lättade vinden rejält och solen passade även på att titta fram under ett par timmar.

Jag bestämde mig för att cykla ner till Källby dammar för att se om jag kunde få lite nya bilder på änder och andra sjöfåglar. Reningsverk-dammarna längs Höje å brukar vara ett säkert kort – i synnerhet nu på vintern.

Och mycket riktigt. Trots att jag bara var ute i en dryg timme fick jag en hel del bilder med mig hem. Inga superbilder, men ändå tillräckligt bra för att fylla ut det relativt tunna flödet på bloggen.

Dagens bästa bild var nog den flygande gråhägern ovan. Inte för att det är något speciellt med gråhägrar, men jag gillar vinkeln på fågeln och den diffusa bakgrunden som de solbelysta träden bildade.

Knipa i flykt

Knipa i flykt - Källby dammar

Jag tycker nästan att det är roligare att fånga fåglar i flykten jämfört med när de simmar runt i vattnet. Jag hade lite svårt att få bra skärpa på den här flygande knipan. Den sista bilden i serien blev dock godtagbar. Knipor flyger relativt fort så det gäller verkligen att vara med på noterna när de sveper förbi.

Smådopping

Smådopping - Källby dammar

Smådoppingen är en liten rolig fågel. Det vore nog fel att påstå att den är vacker i sin anonyma vinterdräkt. Men smådoppingen är väldigt aktiv i sin jakt på föda och spenderar nästan mer tid under vattenytan än ovan. Den brukar även försvinna under vattnet så fort en fara närmar sig. Sedan kan den vara borta en bra stund innan den plötsligt dyker upp – inte sällan på en helt annan plats i sjön.

Snatterand stjäl föda från sothöna

Snatterand stjäl föda från sothöna

Det fanns även en del snatteränder i dammarna. Vid ett flertal tillfällen noterade jag hur dessa höll sig alldeles i närheten av sothönorna. När de sistnämnda kom upp något ätbart från sjöbottnen var snatteränderna snabba att norpa en del av fångsten. Anledningen till detta märkliga beteende är sannolikt att snatteränderna – i motsats till sothönorna – inte kan dyka.

Gräsands-par i flykt

Gräsandspar i flykt

Gräsänderna är så pass vanliga och orädda att man ofta struntar i att fotografera dem. Om de ändå ska fotograferas föredrar jag att fånga dem i flykten. Den här bilden på ett gräsands-par tycker jag blev ganska trevlig. Notera hur deras vingpositioner ger bilden en fin symmetri.

Bläsand

Bläsand - Källby dammar

En av mina favoriter bland simänderna är bläsanden. Från höst till sen vår finns det riktigt gott om bläsänder vid Källby dammar. Sedan försvinner de nästan helt under sommaren då de beger sig norrut mot sina häckningsplatser. Bläsanden har ett karaktäristiskt och ganska roligt läte som påminner om en ljus flöjt.


Du är kanske även intresserad av:

2 tankar kring ”Vinterns fåglar vid Källby dammar

Kommentarer är stängda.