Havsörn över Källby dammar

Jag tog kort tur ner till Källby dammar med det långa objektivet tidigare idag. Tyvärr försvann solen ungefär samtidigt som jag hade fått upp utrustningen. Men jag fick ändå ett gäng hyggliga fågelbilder med mig hem.

Mest spektakulärt var tveklöst när jag upptäckte en ovanligt stor fågel komma glidande med mäktiga vingslag längs Höje å. Som tur var lyckades jag måtta in den i sökaren och trycka av en bildserie.

Att det var en örn var jag ganska säker på. Efter att ha studerat den närmare på skärmen kan jag konstatera att det med största sannolikhet är en havsörn (i annat fall skulle det vara en kungsörn).

Havsörnen är den största rovfågeln i Nordeuropa. Efter att nästan ha varit helt utrotad på 60-talet har både havs- och kungsörnen återetablerat sig i Sverige under senare år. Att den besöker Källby dammar så här års är egentligen inte så överraskande. Här finns nämligen både fisk och sjöfågel, något som havsörnen gärna har på sin meny. Mer överraskande är i så fall att jag lyckades fånga den på bild. 


Se även:

1 tanke kring ”Havsörn över Källby dammar

Kommentarer är stängda.