Rödräv på jakt i skymningen

Rödräv på jakt i Vombs Fure

Jag tog en tur ut till Vombs fure tidigare i veckan. Det var en riktigt kylslagen decemberdag. Temperaturen låg runt nollan och ett tjockt molntäcke gjorde att ljuset var väldigt dämpat.

Strax innan skymningsljuset försvann helt lyckades jag se något ljust röra sig i ögonvrån i närheten av en av de många vattendammar som finns i området. För ett ögonblick trodde jag att det var en hare eller möjligtvis ett rådjur. Båda är relativt vanliga i Vombs fure.

Jag bestämde mig att undersöka saken närmare. Någon minut senare såg jag att det var en rödräv som patrullerade längs dammens kant. Under en mycket kort stund lyckades jag få iväg några bildrutor. Därefter tog räven ett skutt och försvann.

Avståndet mellan mig och räven var relativt långt. Det i kombination med att ljuset var så dåligt gör att det inte är någon större idé att delförstora en bild som den här. Men tillsammans med speglingarna i dammen, den vita iskanten och den mörka skogen i bakgrunden tycker jag att det blev en helt okej bild. I vilket fall betydligt bättre än jag förväntade mig när jag tog den.

Jag har naturligtvis mött många rödrävar tidigare. Men det hör ändå inte till vanligheterna. Just den här räven ser ut att vara en fullvuxen individ. Vid den här tiden på året gör även den tjocka vinterpälsen att de ser lite extra fluffiga ut.


Du är kanske även intresserad av: