Dovhjort motar bort räv

Dovhjort Gryteskog

Igår kväll trotsade jag sommarvärmen och begav mig ut på en liten bildjakt i skogarna och på fälten vid Gryteskog. Resultatet blev inte så tokigt. Jag fick nämligen bilder på allt från räv till dovhjort och hare.

Turen fick en lite oväntad inledning. Just när jag kom fram till en av de hagar där jag brukar finna en del fåglar drog en regnskur in över åsen. Antagligen den första på flera veckor för det är enormt torrt i skog och mark just nu. Lyckligtvis hade jag packat ner min regnponcho som verkligen räddade mig i den här situationen. I annat fall hade både jag och kamerautrustningen blivit rejält blöt.

Som tur var drog regnskuren bort ganska fort. Därefter kunde jag återgå till fotograferandet. Gissningsvis lockade regnets svalka fram en del djur för senare på kvällen skulle jag göra flera spännande möten.

Mest spännande var när jag upptäckte en räv ute på en äng som jag besökt flera gånger det senaste året. Det fanns flera harar ute på ängen, men jag har svårt att tänka mig att räven hade någon ambition att fånga en av dessa. På öppna fält är räven antagligen chanslös mot en hare.

Räv i Gryteskog

Ungefär en minut efter att jag såg räven dök en dovhjortshind upp i skogsbrynet. Till min förvåning följde hon efter räven med svansen i vädret och med de karaktäristiska fyrfotasprången, precis som om hon försökte mota bort den. Kanske hade hon eller en nära släkting i hindgruppen en kalv i närheten som räven hade spanat in.

Efter en stund upptäckte dovhjorten även mig. Och jag antar att hon fann mig som en större fara i sammanhanget. Hon stannade upp en kort stund för att kolla läget innan hon drog i ett närliggande buskage.

Dovhjort fyrfotasprång

Bilderna togs strax efter halv nio på kvällen och ljuset över ängen var tyvärr inte speciellt bra. Båda bilderna är tagna på ISO 22 800 så jag har försökt ta bort en del brus i efterbehandlingen. Egentligen är det fantastiskt att det över huvud taget går att få bilder på dessa höga värden. För några år sedan hade det varit helt omöjligt.

Du är kanske även intresserad av:
Rävungar i sommarkvällen 
> Hundratals dovhjortar