Kronhjortarnas brunstperiod är igång

Platshjort, hindar och ungdjur

I början av september samlas varje år stora grupper kronhjortar på Vombs ängar. Då infaller nämligen deras brunstperiod. Stora hjortar med imponerande horn står då och brölar för att på så sätt locka till sig så många hindar som möjligt. Dramatiska strider där hjortarna mäter sina krafter är inte heller ovanliga.

Eftersom vi än så länge bara är i slutet av augusti har brunstperioden inte kulminerat än. Men många kronhjortar har redan börjat samlas i och kring Vombs fure. Eftersom det från och med den 25 augusti råder beträdandeförbud i skogen och på ängarna runt vattenverket passade jag på att bege mig dit den 24:e.

Och jodå, jag fick se ganska många kronhjortar. Däremot kan jag inte påstå att bilderna blev speciellt bra. Att försöka smyga sig på en stor grupp hjortar är i praktiken omöjligt. Gruppen består helt enkelt av för många vakande ögon och öron. Så jag höll mig på långt avstånd så att jag inte störde.

Den översta bilden blev ändå lite intressant. När jag tog den dök plötsligt en av de större platshjortarna fram ur skogen. Kring honom fanns säkert ett 30-tal hindar och ungdjur.

Nedan finner ni ytterligare två bilder tagna vid samma tillfälle:

Kronhind med flera kalvar

En kronhind omgärdad av fyra kalvar. Kronhinden föder normalt bara en kalv per säsong så hon är definitivt inte mamma till alla.

Kronhind med kalv

En kronhind och hennes kalv gör en liten paus för att vänta in de resterande gruppmedlemmarna.


Du är kanske även intresserad av: