Dovhjortar med nya horn

Två dovhjortar med nya horn

De här två dovhjortarna mötte jag i närheten av Vombs by för någon vecka sedan. Tyvärr upptäckte de mig först och flydde in mot tryggheten i den närliggande tallskogen. Lyckligtvis stannade de just i skogskanten för att spana in läget. I det ögonblicket tog jag den här bilden. Strax därefter tog de ett par språng och var borta.

Det här är två handjur. Av storleken att döma ganska unga individer. Min högst okvalificerade gissning är att de är ca två år gamla. Kanske har de växt upp tillsammans i samma flock. Notera att hornen på de båda hjortarna bara består av två små utväxter, som är helt täckt av tjock basthud.

I mitten av april varje år fäller nämligen dovhjortarna sina gamla horn. Under förutsättning att de inte redan har förlorat dem i samband med höstens bataljer med andra hanar. Det tar inte långt tid innan de nya hornen börjar växa ut och redan i slutet av sommaren är de fullt utvecklade igen. Redo för en ny brunstsäsong.


Du är kanske även intresserad av: