Brun kärrhök – hona och hane

Brun kärrhök hona

Med lite tur går det att se brun kärrhök runt Krankesjön. Den senaste veckan har jag fått ett gäng hyggliga bilder på den vackra rovfågeln. Tre olika varianter finner ni i denna bloggpost.

Individen ovan är en hona som passerade mig när jag stod uppe i Almens fågeltorn för några dagar sedan. När kärrhöken spanar efter föda har den ofta blicken riktad neråt mot vassen och därför upptäckte hon förmodligen inte att det stod en person i tornet förrän hon var ganska nära. När hon väl upptäckte mig ändrade hon raskt kurs och flög bort. Jag hann dock med en rejäl bildserie.

Som ni ser har honorna en brunaktig ton och ett huvud som växlar mellan beige och senapsgult.

Brun kärrhök hane

Den bruna kärrhöken ovan är däremot en hane. Den upptäckte jag ovanför en stor äng när jag satt i bilen. Jag stannade till, hissade ner rutan och hann ta ganska många bilder. Till min stora irritation blev tyvärr många av bilderna oskarpa, dock inte just den här.

Typiska kännetecken hos hanarna är de ljusa vingundersidorna och de svarta vingpennorna. Även stjärten är ljus hos de äldre individerna. Huvudet brukar vara brunspräckligt som faktiskt påminner lite om gladans. Glador och kärrhökar är dock enkla att skilja i luften eftersom de har helt olika rörelsemönster.

Även den tredje bilden nedan är en hane, som jag fångade när han spanade över Vombs ängar för ett tag sedan. 

Brun kärrhök Vombs ängar


Du gillar kanske även: