Brun kärrhök – juvenil

Jag tog en tur ut till Vombs ängar igår. På det hela taget var det ganska låg aktivitet bland fåglarna och bildskörden blev relativt tunn. Hela utflykten räddades dock av att jag lyckades få ett par fina bildserier på den här rovfågeln.

Först kunde jag inte riktigt artbestämma fågeln. Jag har aldrig tidigare sett den här färgteckningen. Men efter att ha konsulterat diverse fågelböcker har jag kommit fram till att det måste vara en ung brun kärrhök, en så kallad juvenil individ.

Kärrhöken jagade längs Klingavälsåns ringlande vatten, förmodligen efter grodor som tillsammans med smågnagare och mindre fåglar tillhör huvudfödan. Det är endast juvenila individer som har den här riktigt mörka fjäderdräkten i kombination med en ljus, gulaktigt huvudteckning.

Du är kanske även intresserad av:
> Brun kärrhök – hona och hane
> Blå kärrhök vid Krankesjön