Blå kärrhök vid Krankesjön

Jag begav mig ut till Krankesjön och Silvåkraskogen tidigare idag för att försöka fånga lite djur på bild. I skogen var det ganska dött. Över sjön gjorde jag däremot en del observationer. Mest intressant var nog den här.

När jag såg den flyga över vassen trodde jag spontant att det var en brun kärrhök. Sådana är ganska vanliga i trakterna. Men när jag tog upp bilden hemma i datorn kunde jag snabbt konstatera att detta är en annan art. Jag är inte helt säker, men fågelböcker och nätsidor säger mig att detta måste vara en blå kärrhök. Och av dräkten att döma är det en juvenil individ.

Några kommer kanske ihåg att jag tog bilder på en blå kärrhök vid Borelund i våras. Detta var en adult hane med sin karaktäristiska gråa dräkt. I Skåne är dessa fåglar mest på genomresa från häckningsplatserna i Norrland till vinteruppehällena i Centraleuropa.

Du är kanske även intresserad av: