Blå kärrhök

Idag lyckades jag fånga ännu en relativt sällsynt rovfågel på bild. I synnerhet med tanke på att den blå kärrhöken främst håller till i Norrland under sommarmånaderna. Denna hane (honorna är brunspräckliga) var antagligen på väg norrut efter att ha spenderat vintern i Centraleuropa och gjorde ett stopp för att proviantera vid en klöveråker i Skåne.

Först såg jag den på avstånd när den flög lågt över åkern i jakt på smågnagare. Sedan var den plötsligt borta. Jag tog en chansning och satte mig på pass vid skogskanten. Fåglar har nämligen en tendens att återkomma till samma plats om och om igen. I synnerhet om där finns föda. Och mycket riktigt. Efter ca 20 minuter var den tillbaka och jag lyckades trycka av en längre bildserie.

Avståndet var tyvärr i längsta laget och ljuset var inte det bästa. Men jag fick ändå ett antal hyggliga bilder på max brännvidd. Och det är väl högst osannolikt att jag kommer att fånga ytterligare en blå kärrhök på bild den närmaste tiden.


Du är kanske även intresserad av: