Bläsgäss och vitkindade gäss över Krankesjön

Vid fotografering av vilda djur är den stora utmaningen oftast att komma så nära som möjligt. Men närheten behöver inte nödvändigtvis innebära att bilden blir bra och intressant. Minst lika viktigt är egentligen att fånga djuren i den miljö de lever och vistas. Bilden ovan innehåller egentligen mer miljö än djur.

Jag tog den från fågeltornet Almen under gårdagen. Jag hade redan spanat in den vackra strandlinjen med de färgglada träden när en flock gäss kom flygande över Krankesjön. Jag lyckades trycka av en bildserie med ambitionen att fånga fåglarna precis framför Harlösa kyrka i bakgrunden. Resultatet blev inte så tokigt.

Flocken består för övrigt både av bläsgäss och vitkindade gäss. De är nu på väg söderut från sina häckplatser långt uppe i norr. För gässen är Krankesjön och Vombs ängar en utmärkt plats för att vila upp sig en stund och proviantera.