Glada under en klarblå himmel

Att fotografera fåglar med enbart himlen som bakgrund är sällan optimalt. Trots det tenderar många bilder att bli just så. Men när solen står någorlunda lågt och himlen är så blå som i just den här bilden kan det ändå bli ett hyggligt resultat.

Gladan har blivit väldigt vanlig i Skåne under senare år. Just den här glidflög över Vombs fure för några veckor sedan.

Du är kanske även intresserad av:

2 tankar kring ”Glada under en klarblå himmel

 1. Peter Vang Christensen

  Tjusig som vanligt!

  En fråga om bildeditering. Här hade jag kanske markerat fågeln och kört lite blur på den blå himlen för att få bort ”pixligheten”, om du förstår vad jag menar.
  Hade du kunnat göra det? Om inte, varför?:)

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Jag antar att du menar brus. 🙂
   Alla digitala bilder innehåller brus. Vissa mer, andra mindre. Den här bilden är tagen på låga ISO 320 och bruset är därför relativt måttligt. Men jag brusreducerar i princip alla bilder i RAW-konverteringen. Och om de är väldigt brusiga kan jag lägga på ytterligare filter senare i efterbehandlingen.
   Allt är så klart upp till tycke och smak. Själv ser jag inte att bruset nödvändigtvis måste bort. Överanvändning av filter som reducerar bruset kan även leda andra ”artefakter”, som gör att bilderna ser onaturliga och helt sämre ut.

Kommentarer är stängda.