Sidensvansar i Borelunds naturreservat

Jag har letat efter sidensvansar under hela vintern. Utan någon större framgång. Men tidigare idag vände jaktlyckan rejält. En större grupp besökte nämligen Borelunds naturreservat och jag fick en ordentlig bildskörd med mig hem.

Det visade sig vara vildnyponen på fäladsmarkerna som lockade sidensvansarna till just den här platsen. Här festade de på de röda bären, kanske för att samla energi inför resan norrut om några veckor.

Sidensvansarna visade sig vara relativt orädda. Så länge jag höll mig i stillhet verkade de vara ganska oberörda av min närvaro. Vid en mindre bäck hade de funnit en liten öppen vak i isen där de med jämna mellanrum flög ner för att dricka från det friska vattnet. Ljuset var riktigt bra och jag fick alla chanser att samla på mig en gedigen samling bilder.

Sidensvansar är kända för att äta mycket rönnbär. Men vildnypon fungerar tydligen bra det också. Under sommarmånaderna häckar den vackra fågeln i Norrlands stora barrskogar och det är mest under höst, vinter och vår som de går att observera i Skåne.

Här har jag plockat fram tre exempel från den digra bildskörden.